Do góry

Desery Przepis na:

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki z kaszy jaglanej"

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 10 dag brokułów
  • 20 dag piersi z kurczaka
  • 1 duże jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę kilkakrotnie opłucz, za każdym razem zmieniając wodę na czystą. Następnie przesyp ją do sita, sparz wrzącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, lekko ją posól i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 10-15 min.

  2. Następnie garnek zdejmij z ognia, odstaw na ok. 20 min, by wchłonęła się cała woda i kasza stała się sypka.

  3. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Brokuły umyj, podziel na małe różyczki. Włóż je do sitka i zanurz na 1-2 min we wrzącej wodzie. Następnie schłodź je szybko w misce z lodowatą wodą. Mięso umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę.

  4. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę. Mieszając zeszklij. Do miski włóż przestudzoną kaszę, dodaj brokuły, pokrojone w kostkę mięso, przestudzoną cebulę, jajko oraz pieprz kajeński.

  5. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej.

  6. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, włóż kotleciki. Smaż na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubioną surówką.

  7. 60 minut. Sztuka: 180 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń