Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotleciki z kaszy mazurskiej, cukinii i zielonego groszku"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 130
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 29
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 130
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 29
Składniki
4 porcje • : 35 min • smażenie: 10 min • 220 kcal/porcja • 3 zł/porcja
Ugotuj kaszę mazurską w dwóch szklankach wody. Powinna być trochę kleista (z ugotowanej na sypko trudno będzie uformować kotlety tak, aby się nie rozpadały).
Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Trochę ją posól, odstaw na kilka minut i wyciśnij z niej wodę.
Kaszę rozgnieć widelcem. Dodaj do niej roztrzepane jajka i cukinię. Posiekaj drobno cebulki i natkę. Wrzuć je do masy. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj zielony groszek i sok z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj w dłoniach kotleciki, opanieruj je bułką tartą. Rozgrzej olej na patelni. Smaż kotleciki na średnim ogniu, po 3-5 minut z każdej strony.
Podawaj z kleksem jogurtu, plasterkiem pomidora, posypane kiełkami.Źródło: Olivia