Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety marchewkowo-ryżowe"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 101
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 14
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 60
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 101
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 14
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 60
Składniki
Ryż ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oleju. Ryż po ugotowaniu może być lekko kleisty, ale nie powinien być rozgotowany.
Po ugotowaniu ryż odstaw, aby ostygł. W tym czasie połącz majonez z jogurtem, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i odstaw na 15 min do lodówki.
Z jednej marchewki odkrój wzdłuż trzy cienkie plasterki, resztę marchewek zetrzyj na tarce. Plasterki marchewki sparz wrzątkiem, osącz starannie i odstaw do ostygnięcia.
Gdy ostygną, przełóż je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż krótko z obu stron.
Ryż i startą marchewkę połącz z żółtkami oraz bułką tartą, dopraw do smaku solą, pieprzem i starannie wszystko wymieszaj.
6. Z otrzymanej masy formuj kotleciki, obtaczaj je w drobno mielonej bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Prosto z patelni przełóż kotlety na talerze, udekoruj paskami marchewki. Podawaj na ciepło z kaszą perłową lub ryżem, polane sosem jogurtowo-majonezowym.
<strong>: 30 minut. Porcja: 385 kilokalorii.</strong>
Gdy masa na dowolne ko tlety jest zbyt sucha i mało spójna, dodaj surowe jajko.Źródło: Świat i Ludzie