Do góry

Desery Przepis na:

Kotlety warzywne

Kotlety warzywne

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Kotlety warzywne"

Składniki

  • 35 dag brukselki
  • 2 większe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 7–8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • olej do smażenia Przyprawy: 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • szczypta imbiru
  • czarny pieprz mielony
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewki cieniutko obieram, płuczę i gotuję ok. 10 min w lekko posolonej wodzie. Następnie je odcedzam, przekładam na talerz i studzę. Zimne ścieram na tarce o dużych otworkach. Brukselki myję, z każdej wycinam twardy środek. Gotuję je ok. 20 min w lekko osolonej wodzie (bez przykrycia). Odcedzam, studzę, a następnie drobno siekam.

  2. Do naczynia przekładam startą marchew oraz posiekaną brukselkę. Dodaję obraną, pokrojoną w kosteczkę cebulę, majeranek, kminek oraz imbir. Wszystkie mieszam. Do masy wbijam jajka i wsypuję płatki owsiane. Ponownie mieszam, masę przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Na patelni rozgrzewam olej. Z masy formuję kotleciki, układam je na patelni. Smażę na rumiano z obu stron.

  4. Porcja zawiera ok. 280 kcal.

  5. Porcja kosztuje ok. 2 zł.

  6. ok. 50 min.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: kotlety warzywne

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń