Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotlety ze szpinakiem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 169
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 410
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 446
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 169
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 410
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 446
Składniki
Ryż przepłucz na sicie, przełóż do garnka. Zalej 3/4 litra wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 18 minut. Ugotowany ryż osącz, przełóż do miski i pozostaw do ostudzenia.
Liście szpinaku przebierz, oczyść starannie, odetnij końcówki. Opłukane listki osusz, a potem lekko rozdrobnij. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż czosnek na jasnozłoty kolor. Dodaj posiekany szpinak. Duś kilka minut. Dopraw do smaku solą.
Do miski z wystudzonym ryżem wbij dwa jajka. Dodaj kilka opłukanych i grubo posiekanych listków bazylii, wymieszaj. Wkrusz ser typu feta. Połącz masę.
Uduszony i przestudzony szpinak przełóż do miski z masą ryżową, wymieszaj starannie. Dosyp tyle bułki tartej, żeby z masy dało się formować kotlety. Dopraw ją do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Rękoma formuj owalne i lekko spłaszczone kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Układaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z dwóch stron na złoto. Gotowe kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj, np. z pomidorami.Źródło: Świat kobiety