Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krajanka z kremem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 119
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 577
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 119
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 577
Składniki
Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Posiekaj z masłem. Wlej żółtka, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Schłodź. Rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, włóż ciasto (najwygodniej na wałku do ciasta). Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 30 minut w temp. 180°C.
Krem: cytryny sparz, osusz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku. Sok z cytryn podgrzej, rozpuść cukier puder. Wlej roztrzepane jajka i żółtka. Wsyp mąkę i gotuj 2 minuty, mieszając. Wlej ciepłą żelatynę. Wymieszaj i odstaw, aby krem ostygł.
Wylej na zimne ciasto. Postaw w chłodne miejsce, aby krem stężał. Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem i pokrój na zgrabne kawałki.
Czas: około 60 minut.Źródło: Dobry Tydzień