Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krajanka z migdałami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 142
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 59
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 142
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 59
Składniki
Odłóż 10 dag migdałów, a pozostałe zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Olej zagotuj wraz z cukrem i miodem. Odstaw do wystudzenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Sypkie małymi porcjami dodawaj do ucieranego oleju z miodem i cukrem. Wbij jajka. Dodaj mielone migdały. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia (ew. spód i brzegi blachy posmaruj masłem oraz oprósz tartą bułką). Na spodzie równomiernie rozprowadź przygotowane ciasto. Wierzch posmaruj skondensowanym mlekiem (słodzonym).
Z odłożonych migdałów i kandyzowanych wisienek zrób efektowne dekoracje (ułóż z nich np. gwiazdki lub kwiatki). Piernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz 45–50 minut.
Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia. Dopiero zimny piernik potnij na porcje, tak aby na każdym kawałku ciasta była dekoracja z wisienek i migdałów.Źródło: Tina