Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krem szampański z winogronami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 107
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 20
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 107
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 20
Składniki
Winogrona przepołowić, usunąć pestki. Odłożyć do dekoracji 8 połówek, resztę posiekać. Orzechy drobno pokroić. Rozdrobnione winogrona i orzechy ułożyć w 8 pucharkach. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, odłożyć, aby spęczniała.
Żółtka utrzeć z 13 dag cukru w gorącej kąpieli wodnej na puszystą, jasnokremową masę. Dodać sok cytrynowy i szampana. Dołożyć żelatynę i ubijać dalej, aż całkowicie się rozpuści. Zdjąć z kąpieli wodnej, ubijać trzepaczką, aż krem wystygnie i lekko zacznie tężeć.
Śmietanę kremową ubić na szty wno. Połączyć z kremem. Nałożyć do pucharków z winogronami i orzechami. Wstawić do lodówki na godzinę. Odłożone połówki winogron obtoczyć w pozostałym cukrze. Udekorować nimi gotowy deser.Źródło: Życie na gorąco