Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krem z włoską bezą"
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 140
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 77
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 144
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 140
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 77
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 144
Składniki
Cytryny sparz, wyszoruj. Z dwóch owoców zetrzyj skórkę, ze wszystkich cytryn wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru kryształu i z cukrem waniliowym na gładką masę. Wlej wino oraz kremówkę. Dodaj skórkę cytrynową. Miskę umieść w większym naczyniu z gotującą się wodą. Ubijaj masę na parze do zgęstnienia.
Sok z cytryn podgrzej, wymieszaj z żelatyną. Dodaj go do ubitego kremu. Odstaw, aby przestygł. 3 białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wsyp pół szklanki cukru, ubijaj 5 min. Połącz z kremem.
Krem przełóż do pucharków. Odstaw do stężenia. Ubij pozostałe białka. Resztę cukru wsyp do rondla, wlej tyle wody, aby go zakryła. Podgrzewaj do temp. 120 st. Cienką strużką, cały czas ubijając, wlej go do białek. Ubijaj 6-7 minut. Masą udekoruj krem, opal palnikiem.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 350 kcal cena 2,50 zł.
Kupując cytryny, bierz pod uwagę ich wielkość. Najlepsze są małe owoce. W dużych skórka jest przerośnięta i stanowi niemal połowę wagi. Warto też kupować owoce pachnące, bo mają więcej kwaśnego soku.Źródło: Świat kobiety