Do góry

Desery Przepis na:

Kremówka na cieście francuskim

Kremówka na cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Kremówka na cieście francuskim"

Składniki

  • 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego francuskiego ciasta
  • 50 dag truskawek
  • 2–3 łyżeczki żelatyny
  • 25 dag serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 20 dag śmietany kremówki
  • ok. 4 łyżek cukru pudru
  • mąka do oprószenia stolnicy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwiń i pozostaw w pokojowej temperaturze 20–25 minut, aby rozmarzło. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, 10 dag owoców zmiksuj na gładko, mus przetrzyj przez gęste sitko. Żelatynę wymieszaj z 3–4 łyżkami zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Serek mascarpone wymieszaj z musem truskawkowym, cukrem i 3 łyżkami soku cytrynowego.

  2. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając, ostrożnie połącz z kremem. Śmietanę ubij na sztywno, domieszaj do kremu. Odstaw go w chłodne miejsce, by lekko stężał. W tym czasie ciasto przenieś na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkuj, potnij na 3 równe paski o wymiarach 13 x 30 cm. Ułóż je na dużej blasze przykrytej pergaminem. Zachowaj spore odstępy. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. Piecz ok. 25 minut. Wystudź.

  3. Pozostałe truskawki pokrój w plasterki. Placki przełóż owocami oraz tężejącym kremem. Z cukru pudru i reszty soku cytrynowego utrzyj gęsty lukier. Posmaruj nim wierzch ciasta. Wstaw je do lodówki na ok. 2 godzin. Przed podaniem kremówkę udekoruj np. truskawkami pokrojonymi na połówki.

  4. ok. 1 godziny. Chłodzenie ciasta ok. 2 godzin. 1 porcja ok. 190 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń