Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kresowa kutia z bakaliami"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 238
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 21
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13210
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 238
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 21
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13210
Składniki
Czas przygotowania: 265 minut (bez moczenia pszenicy). 1 porcja: 455 kcal. Cena porcji: 2,95 zł
Pszenicę starannie przebierz, zalej w garnku wrzącą wodą i od staw na noc do namoczenia. Następnego dnia spęczniałą pszenicę zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (3–4 godziny). Odcedź, odstaw do wystudzenia.
Mak opłucz na sitku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj jeszcze przez 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Zdejmij z ognia. Kiedy mak zupełnie wystygnie, osącz go na sitku, a potem trzykrotnie zmiel. Połącz z odcedzoną pszenicą.
Rodzynki przebierz. Orzechy, migdały oraz skórkę pomarańczową grubo posiekaj. Suszone owoce potnij na małe kawałeczki. Miód włóż do garnka, rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu.
Płynną masę wymieszaj z cukrem pudrem oraz aromatem migdałowym. Mieszanką zalej pszenicę z makiem. Dodaj przygotowane bakalie. Jeśli lubisz, przypraw cynamonem albo sokiem z cytryny. Wymieszaj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Gotową kutię udekoruj cienkimi paseczkami pomarańczowej skórki oraz włoskimi orzechami. Deser serwuj mocno schłodzony, np. z bitą śmietaną.Źródło: Tina