Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kresowa kutia z miodem"
Polecam.
Odsłon: 139
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 88
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 656
Polecam.
Odsłon: 139
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 88
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 656
Składniki
Pszenicę przebierz, zalej wrzątkiem i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (ok. 3 godzin). Odcedź i wystudź.
Mak opłucz na sitku, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, gotuj jeszcze 10 minut, zdejmij z ognia. Kiedy mak zupełnie wystygnie, osącz go, a potem trzykrotnie zmiel. Połącz z odcedzoną pszenicą.
Miód stop, podgrzewając na małym płomieniu. Płynną masę wymieszaj z cukrem, zalej mak oraz pszenicę. Dodaj rozdrobnione bakalie. Wymieszaj, wstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj.Źródło: Naj