Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Królewski deser z pigwą i czekoladą"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 163
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 212
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 406
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 163
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 212
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 406
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 6,90 zł
Pigwy myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki, najlepiej za pomocą drylownicy do jabłek. Dzięki temu będziemy mieli całe owoce z wydrążonym środkiem, które lepiej się ugotują.
Z cytryn ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ. Wino wlewamy do garnka, dodajemy pół litra wody, cukier, skórkę i sok z cytryny, wanilię, laskę cynamonu, doprowadzamy do wrzenia. Do płynu wkładamy owoce pigwy i gotujemy ok. 30 minut, aż będą miękkie.
Pistacje łuskamy i drobno siekamy.
Pokrojoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Osączone owoce pigwy ustawiamy na deserowym talerzyku, polewamy jeszcze ciepłą czekoladą i posypujemy posiekanymi pistacjami.Źródło: Rewia