Do góry

Desery Przepis na:

Królewski przekładaniec

Królewski przekładaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 632

Dodano:

Odsłon: 174

Dla miłośników jabłek

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa pierwsza:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka kiwi
  • Masa druga:
  • 100g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • Cukier
  • Dodatkowo:
  • Olejek rumowy
  • 2 galaretki wiśniowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Królewski przekładaniec

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę,pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Mąki i proszek przesiewany ,stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Pieczemy około 30 minut na blasze o wymiarach 35/25 w temp.180 stopni.

  2. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy aż odparuje większość soku. Wsypujemy galaretkę,mieszamy. Biszkopt przekroić na pół. Ciepłą masą przekładamy biszkopt.

  3. W szklance mleka mieszamy budyń,obie mąki i słodzimy według uznania. Wlewamy do wrzącego mleka. Studzimy. Ucierane z masłem. Wlewamy do smaku aromat rumowy.

  4. Biszkopt nasączony herbatą. Wykładamy masę. Na wierzch wykładamy tężejącą galaretkę wiśniową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń