Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubione ciasteczka dzieci, kruche i maślano-kakaowe.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 195
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 33
...ale pyszny.
Odsłon: 90
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 195
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 33
...ale pyszny.
Odsłon: 90
Składniki
Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem wanilinowym do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, posypując mąką. Dodajemy żółtka. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło i jajka powinny być zimne, z lodówki. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną odkładamy, do drugiej dodajemy kakao i wyrabiamy do połączenia kakao z ciastem. Gotowe ciasta wkładamy do woreczków i dajemy do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasta wałkujemy podsypując mąką, następnie nakładamy jasne na ciemne lub odwrotnie (wg uznania). Przycinamy równo na prostokąt, przekładamy na folię spożywczą i zawijamy w rulon. Zawinięte ciasto w folię wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie kroimy plastry o grubości 1 -1,5 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 10-15 minut. Gotowe ślimaczki odkładamy do wystudzenia.
Z resztek ciasta zrobiłyśmy małe serduszka, które piekłyśmy 8 minut. Nic się nie zmarnowało!