Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z bakaliami

Kruche ciasto z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 45

Dodano:

Odsłon: 1623

Przepyszne ciasto z mnóstwem bakalii. Chrupiące, słodkie i bardzo proste w zrobieniu.

Składniki

  • 170g zimnego masła
  • 62g cukru pudru
  • 225g mąki pszennej, tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75g płatków owsianych zwykłych
  • 175g czekolady mlecznej, posiekanej na kawałki
  • 75g suszonych owoców (żurawina, rodzynki)
  • 135g orzechów posiekanych
  • 400g mleka skondensowanego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszkę 23x32cm wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem. Rozgrzewam piekarnik do 190stC. Do miski wrzucam kawałki masła (najlepiej pociąć na kostkę), cukier puder, i mąkę. Miksuję, aż mąka połączy się z masłem. Dodaję płatki owsiane i miksuję chwilę. Ciasto równomiernie wykładam na blaszkę i odciskam tak aby utworzyło równą warstwę. Wkładam do piekarnika na ok. 20 minut. Piekę do momentu, aż brzegi zaczną się rumienić a środek będzie jasny, ale upieczony.

  2. Spód wyjmuje z piekarnika i na gorący wykładam równomiernie czekoladę, orzechy, żurawinę, polewam mlekiem i posypuję wiórkami kokosowymi. Wkładam z powrotem do piekarnika i piekę ok. 20 minut, aż wiórki się zarumienią. Wyjmuję blaszkę i pozwalam ciastu wystygnąć całkowicie. Kroję w kawałki i ciasto gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń