Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche ciasto z bananami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
10 porcji • : 40 min (plus chłodzenie) • gotowanie: 20 min • 647 kcal/porcja • 3 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Zmiksuj herbatniki, precelki i cukier. Wymieszaj je z masłem. Wyłóż masę do formy o śr. 24 cm i wstaw do lodówki, aby stężała.
Na słoną masę toffi rozpuść w rondelku cukier w 50 ml wody i gotuj, aż się skarmelizuje (6-8 minut). Dodaj masło, śmietanę i 1/2 łyżeczki soli. Mieszaj, aż dokładnie się połączą. Następnie wylej masę toffi na masę herbatnikową. Wstaw do lodówki, aby stężała.
Banany obierz i pokrój w plasterki. Wyjmij ciasto z lodówki i ułóż na nim plasterki bananów. Ubij kremówkę z cukrem i nasionami wanilii. Wyłóż na banany, posyp startą czekoladą. Podawaj od razu.Źródło: Olivia