Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche ciasto z bezą i porzeczkami"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 175
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 175
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp sól, proszek do pieczenia, przesiany cukier puder, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę oraz żółtka. Szybko zagnieć gładkie ciasto.
Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min. Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
Spód wylep schłodzonym ciastem i nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 20 min. Przestudź.
Porzeczki opłucz, osusz i usuń łodyżki. Przełóż je do miski, dodaj 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszaj. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec powoli dosypując cukier. Całość ubijaj jeszcze ok. 5 min, by powstała gęsta i błyszcząca piana. Na koniec wsyp pozostałą mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksuj.
Na podpieczony spód wyłóż porzeczki a na nie ubitą pianę z białek. Piecz 20 minut w temperaturze 170°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 50°C i piecz ciasto jeszcze 10 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 380 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie