Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche pieguski"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 187
Polecam.
Odsłon: 883
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 184
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9290
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 187
Polecam.
Odsłon: 883
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 184
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9290
Składniki
Czekoladę pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Rodzynki wrzuć do miseczki, zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 minut. Następnie osącz na sicie, oprósz 1 łyżką mąki. Do pozostałej przesianej mąki dodaj sól oraz sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszaj.
Tłuszcz włóż do miski, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, dodaj jajko. Następnie w 2-3 porcjach wsyp suche , czekoladę oraz bakalie, dokładnie zmiksuj. Ciasto włóż do lodówki na około 60 minut.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywaj niewielkie kawałki i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
Ułóż je na blasze, lekko spłaszczając, i zachowując między nimi odstępy (w trakcie pieczenia lekko się rozpłyną). Piecz 15-20 mi nut w temperaturze 180°C.Źródło: Świat i Ludzie