Do góry

Desery Przepis na:

Kruche rogaliki budyniowe

Kruche rogaliki budyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 2960

Dodano:

Odsłon: 1803

W oczekiwaniu na ten magiczny dzień piekę ogromną ilość kruchych ciasteczek i pierników. Lubimy pochrupać te małe słodkości, kiedy w koło rozbrzmiewa świąteczne ''Last Christmas''. Obdarowuję tymi małymi słodkościami rodzinę i przyjaciół, aby również umilić im ten przedświąteczny czas przygotowań. Te małe cudeńka są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Bardzo szybko znikają, dlatego proponuję Wam przygotowanie ciasteczek z podwójnej porcji.

Składniki

  • 220 g mąki pszennej
  • 110 g miękkiego masła
  • 95 g cukru
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • Dodatkowo:
  • cukier puder
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część zostawiamy na blacie, pozostałe wkładamy do lodówki, aby ciasto nie nabierało temperatury. Z ciasta przy pomocy dłoni formujemy długie walce grubości około 1 cm. Dzielimy je na 6 cm kawałki. Każdy kawałek formujemy w rogalik. Zaginamy, końce formujemy w czubki, a środek pozostawiamy grubszy.
    Tak przygotowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy przez około 15 minut. Rogaliki powinny być lekko rumiane. Gotowe ciasteczka wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut do wystudzenia. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Po całkowitym wystudzeniu rogaliki można ponownie obtoczyć w cukrze. Ciasteczka przechowujemy do kilku tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 12 grudnia 2018 Świetne rogaliki, fajnie się prezentują ;-D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 10 grudnia 2018 Piękne Gosiu i smaczne ,wyglądają jakby spadły z nieba:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 grudnia 2018 Muszą świetnie smakować, wanilia zawsze cieszy :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń