Do góry

Desery Przepis na:

Kruche rogaliki z dżemem.

Kruche rogaliki z dżemem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 2531

Dodano:

Odsłon: 20125

Rogaliki rozpływają się w ustach. Znikają z talerza zanim ostygną.

Składniki

  • -Mąka pszenna - 2 szklanki
  • -Masło - 200g
  • -Żółtko - 2 szt
  • -Cukier puder - 1/4 szklanki
  • -Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • -Sól - szczypta
  • DODATKOWO:
  • -Dżem śliwkowy gęsty
  • -Cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone schłodzone masło, żółtka, cukier puder, jogurt i szczyptę soli.
    Zagnieść ciasto i owinąć w folię spożywczą.
    Włożyć na pół godziny do lodówki.

  2. Ciasto podzielić na trzy części.
    Każdy kawałek rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na ok 2 mm grubości., na kształt koła.
    Kroić jak pizzę na 8 części.
    Na każdą część od szerszej strony nakładać dżem i zwijać do węższej strony.

  3. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni.
    Przestudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 05 października Pyszne maleństwa idealne do mojej kawki :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń