Do góry

Desery Przepis na:

Kruche z budyniem i jabłkami

Kruche z budyniem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Kruche z budyniem i jabłkami"

Składniki

  • Na 20 dag mąki pszennej
  • 6 dag mielonych migdałów
  • 6 dag cukru
  • 13 dag zimnego masła
  • 2 żółtka. Na 80 dag kwaśnych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 jajka
  • 5 dag + 2 łyżki cukru
  • 1 szklanki śmietanki kremówki
  • 20 dag kwaśnej śmietany 18 proc
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 dag płatków migdałowych
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mąki wsyp cukier oraz mielone migdały, wymieszaj. Dodaj żółtka i pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut. 

  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plastry i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Do miski wbij jajka, dodaj proszek budyniowy, śmietankę kremówkę, śmietanę oraz 5 dag cukru, zmiksuj.

  3. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Spód ciasta posyp bułką tartą i rozłóż jabłka. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wierzch posyp płatkami migdałowymi i 2 łyżkami cukru.

  4. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

  5. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 380 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń