Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 65
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 65
Składniki
Ciasto. Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i sól, siekamy. Wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą. Na godzinę wkładamy do lodówki.
Farsz. Dynię wkładamy do nagrzanego do 180oC piekarnika. Pieczemy na dolnym poziomie, aż będzie miękka. Skórę usuwamy, miąższ miksujemy.
3/4 ciasta wałkujemy. Wylepiamy nim dno i boki, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Purée z dyni miksujemy z jajkami, cukrem, solą i wszystkimi przyprawami korzennymi na puszystą masę.
Pod koniec wlewamy skondensowane mleko i jeszcze chwilę mieszamy. Farsz wylewamy na przygotowany spód. Dekorujemy wałeczkami z reszty ciasta. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 0,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 241 kcal Białko 2,8 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 31 gŹródło: Rewia