Do góry

Desery Przepis na:

Krucho-drożdżowe ciastka ze śliwką

Krucho-drożdżowe ciastka ze śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Krucho-drożdżowe ciastka ze śliwką"

Składniki

  • 40 dag mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 15 dag zimnego masła
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • jajko do posmarowania
  • ok. 60 dag mieszańców
  • 3 łyżki brązowego cukru plus łyżka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier puder i masło dokładnie posiekaj (na drobne grudki).

  2. Drożdże rozetrzyj ze śmietaną i dodaj do mąki z masłem i cukrem. Wbij jajka, wsyp cukier waniliowy i sól. Zagniataj gładkie ciasto, aż stanie się elastyczne. Gdyby się bardzo kleiło, w trakcie leciutko podsypuj mąką.

  3. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki, pokrój na ćwiartki. Wrzuć do rondelka, posyp cukrem i lekko podduś.

  4. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i pokrój na kwadraty o boku około 10 cm. Na środek każdego wkładaj łyżką podduszone śliwki i zlepiaj przeciwległymi rogami. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy nieco podrosną, posmaruj górę roztrzepanym jajkiem.

  5. Piecz w temperaturze 180°C około 25 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu oprósz przez sitko cukrem pudrem.

  6. Paczuszki po posmarowaniu jajkiem możesz również posypać cukrem trzcinowym.

  7. ok. 55 minut • Porcja ok. 260 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12-16 porcji.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń