Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krucho-drożdżowe ciastka ze śliwką"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1062
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 60
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1062
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 60
Składniki
Mąkę, cukier puder i masło dokładnie posiekaj (na drobne grudki).
Drożdże rozetrzyj ze śmietaną i dodaj do mąki z masłem i cukrem. Wbij jajka, wsyp cukier waniliowy i sól. Zagniataj gładkie ciasto, aż stanie się elastyczne. Gdyby się bardzo kleiło, w trakcie leciutko podsypuj mąką.
Śliwki umyj, osusz, usuń pestki, pokrój na ćwiartki. Wrzuć do rondelka, posyp cukrem i lekko podduś.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i pokrój na kwadraty o boku około 10 cm. Na środek każdego wkładaj łyżką podduszone śliwki i zlepiaj przeciwległymi rogami. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy nieco podrosną, posmaruj górę roztrzepanym jajkiem.
Piecz w temperaturze 180°C około 25 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu oprósz przez sitko cukrem pudrem.
Paczuszki po posmarowaniu jajkiem możesz również posypać cukrem trzcinowym.
ok. 55 minut • Porcja ok. 260 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12-16 porcji.Źródło: Kobieta i życie