Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchutkie faworki"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 26
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 51
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 667
Szybka i smaczna
Odsłon: 11214
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 250
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 26
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 51
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 667
Szybka i smaczna
Odsłon: 11214
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 250
Składniki
Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, wlewam śmietanę kwaśną i spirytus, dosypuję proszek do pieczenia. Ciasto szybko zagniatam i energicznie wyrabiam.
Ciasto ubijam wałkiem. Potrzeba do tego sporo siły i nieco czasu (ok. 15 min). Ciasto ubijam tak długo, aż zaczną tworzyć się na nim pęcherzyki powietrza. Zawijam w folię i chłodzę przez godzinę.
Ciasto rozwałkowuje na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam nożem kwadraty 10x5 cm, na środku robię nacięcie. Jeden koniec przekładam przez nacięcie, formujac faworek. Tak samo robię z pozosta łymi paskami.
Do wysokiego garnka wkładam smalec i podgrzewam do wrzenia. Na gorący tłuszcz wrzucam chruściki. Smażę za złoto. Osączam na papierowym ręczniku. Posypuję cukrem.
<strong>Magdalena Kaczmarek z Poznania</strong>Źródło: Tina