Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruchy kołacz z agrestem"
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 14
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1020
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 335
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 14
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1020
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 335
Składniki
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z proszkiem budyniowym, mielonymi orzechami i cukrem. Dołóż masło pokrojone na kawałeczki. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj jajka i żółtko. Wlej likier migdałowy oraz śmietanę. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Do czasu wałkowania trzymaj je w zamrażarce.
Agrest przebierz, oczyść, opłucz, osusz na ściereczce. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o śr. ok. 30 cm. Ułóż go na blasze posmarowanej tłuszczem. Placek posmaruj lekko roztrzepanym białkiem. Na środku rozłóż owoce. Pozostaw wolny brzeg (ok. 8 cm).
Brzeg ciasta zawiń do środka. Lekko dociśnij dłonią. Posmaruj resztą białka. Posyp brązowym cukrem. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 35 minut. Gotowe ciasto studź 20 minut na blasze. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw tak do całkowitego wystudzenia.
Placek podawaj np. z bitą śmietaną wymieszaną wcześniej z odrobiną likieru migdałowego oraz grubo startą gorzką czekoladą.
ok. 20 minut . Pieczenie 35 minut , 1 porcja 290 kcalŹródło: Tina