Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruchy koszyczek"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
na ciasto wymieszaj i dokładnie zagnieć. Uformuj kulę, po czym włóż ją na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj i wytnij paseczki o szerokości 1 cm.
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie zmiel. Pieczarki zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę i razem podsmaż na oliwie.
Połącz ziemniaki z ciepłymi warzy- wami, dopraw ziołami i wymieszaj z mąką oraz jajkiem. Uformuj z masy dno koszyczka i opleć paseczkami ciasta.
Z pozostałych pasków upleć warkocz i wygnij go w kształcie uchwytu.
Przygotowane elementy wstaw na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Ostudzone zepnij wykałaczkami.
Pomidorki oraz rzodkiewki natnij ozdobnie, wymieszaj z sałatą, zalej doprawioną oliwą i włóż do koszyczka.
90 min
Stopień trudności: trudne
Kalorie: 290
<strong>Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic</strong>Źródło: Super TV