Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami.

Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 328

Wpadłam na pomysł, żeby mazurek przygotować w kształcie torciku. Kruche blaty przełożyłam bardzo słodką masą kajmakową. Wierzch udekorowałam bitą śmietanką i kolorowymi cukierkami. Wyszło pysznie i kolorowo. Taki mazurek jest idealny na świąteczny stół. Można nim zaskoczyć gości. Prosty w wykonaniu, więc uda się każdemu. Upieczcie koniecznie, a ja udanych wypieków Wam życzę.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • Krem:
  • 125 ml zimnego mleka
  • 1 śmietana typu ,,śnieżka''
  • Dodatkowo:
  • puszka masy kajmakowej ( 40 dag )
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • pół szklanki kolorowych cukierków ( u mnie orzeszki w cukrowej polewie )
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie dzielimy na cztery równe części.

  2. Wałkowanie: Następnie każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, nakłuwamy widelcem.


  3. Pieczenie: Kruche krążki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy.


  4. Przekładanie: Kruche ciasta przekładamy masą kajmakową smarując również wierzch ciasta.


  5. Dekoracja: Następnie śmietanę typu ,, śnieżka '' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość, przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną ,,tylką'' i dekorujemy mazurek według uznania. Dekorujemy również kolorowymi cukierkami.


  6. Podanie: Mazurek odstawiamy na chwilę do stężenia. Następnie kroimy i podajemy. Smacznego.


    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Tortownica o średnicy 18 cm.
    Zamiast ,, śnieżki '' można ubić śmietankę kremówkę 30 % z cukrem pudrem do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń