Do góry

Desery Przepis na:

Kryształek na ciemnym biszkopcie

Kryształek na ciemnym biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 11563

Dodano:

Odsłon: 1639

Pyszne, efektowne i kolorowe ciasto na Wielkanoc, ale i nie tylko. Oko przyciąga masa jogurtowo- śmietanowa z kryształkami galaretek, biszkopt jest puchaty i delikatny a to za sprawą oleju. Szczególnie dzieciaki lubią takie ciasta, a jeśli masz mało czasu to polecam kryształka na herbatnikach, również zrobi furorę i zniknie w mgnieniu oka. Ciasto jest dość lekkie i nie wymaga dużo pracy, a dzieci bardzo chętnie pomogą przy jego tworzeniu, mój syn pomagał w krojeniu galaretek ????

Składniki

  • Blaszka 25×36 cm
  • Biszkopt:
  • 8 jajek L
  • szczypta soli
  • pół szkl.oleju
  • 1 szkl.mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl.kakao
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jogurtowo- śmietanowa:
  • 4 galaretki w różnych kolorach (żółta, niebieska, zielona, czerwona)
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 szkl. mleka
  • 3/4-1 szkl.cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • Polewa:
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • posypka cukrowa
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kryształek na ciemnym biszkopcie

Przygotowanie

  1. Biszkopt przygotować najlepiej dzień wcześniej wieczorem, galaretki również.
    Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując. Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min.
    Piec w temp.170 C.
    Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia.
    Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.

  2. Każdą z galaretek wsypać do osobnej małej miseczki i rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku. Pozostawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć zawinąć miseczki folią spożywczą i schować na noc do lodówki.
    Na drugi dzień galaretki pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać je razem w misce.

  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie przekrojony blat biszkoptu, można nasączyć wedle uznania, ale ciasto samo w sobie jest dość wilgotne dzięki dodatkowi oleju.
    Żelatynę zalać pół szkl. zimnego mleka i odstawić na 10 min. do napęcznienia. W małym rondelku zagotować resztę mleka z cukrem pudrem, zdjąć z palnika i wrzucić napęczniałą żelatynę, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się żelatyny,odstawić do przestygnięcia. Gdy mleko będzie miało temp. pokojową wlać jogurt grecki i wrzucić schłodzoną i ubitą śmietankę. Całość szybko wymieszać trzepaczką rózgową-uwaga masa szybko ściąga, także trzeba się uwijać. Dodać galaretki, dokładnie wymieszać łyżką i wylać na biszkopt, wyrównać szybko łyżką, następnie przyłożyć drugi blat biszkoptu i delikatnie docisnąć.

  4. Ciasto po schłodzeniu można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia, śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać. Po przestygnięciu, rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać kolorową posypką cukrową i wstawić do lodówki, żeby ciasto dobrze ściągnęło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń