Do góry

Desery Przepis na:

Kujawska szynka z goździkami

Kujawska szynka z goździkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 13

Sprawdzony przepis na "Kujawska szynka z goździkami"

Składniki

  • szynka bez kości (2 kg)
  • 20 goździków
  • marchewka
  • cebula
  • por
  • łyżka nasion kolendry
  • laska cynamonu
  • łyżka czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sól. Na glazurę: 20 dag cukru trzcinowego
  • 25 ml czerwonego octu winnego
  • 100 ml porto lub wina madera
  • 20 dag miodu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 260 minut • Porcja 495 kcal • Koszt porcji ok. 6 zł • Przepis dla 8 osób

  2. Szynkę włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Wsyp sól, cynamon, pieprz, kolendrę, dodaj liście laurowe oraz pokrojone marchewkę, cebulę i por. Zagotuj, zredukuj ogień na minimalny i gotuj 2 i 1/2 godziny. Szynka cały czas powinna być przykryta wodą, więc w razie potrzeby ją uzupełniaj. Systematycznie usuwaj szumowiny.

  3. Po ugotowaniu wyjmij szynkę z wywaru i odstaw. Nagrzej piekarnik do 180°C.

  4. Włóż szynkę do naczynia żaroodpornego, wierzch mięsa ponacinaj w niewielkie romby. Na krzyżujących się liniach powtykaj goździki.

  5. Zrób glazurę: Do garnka wlej ocet winny i wino, wsyp cukier i zagotuj. Następnie dodaj miód, jeszcze raz zagotuj i zdejmij z ognia.

  6. Polej szynkę połową glazury i piecz 15 min, znów dolej trochę glazury i piecz 30 min. Resztą polewaj jeszcze 4-5 razy.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń