Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kukułka czekoladowa"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 510
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 510
Składniki
Zrobić jasny biszkopt: żółtka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć . W podobny sposób przygotować ciemny biszkopt. Obydwa rodzaje ciasta przelać do osobnych form (natłuszczonych i obsypanych bułką tartą). Piec w temp. 190oC ok. 30 minut.
Kawę zaparzyć w 1/2 szklanki wody. Przecedzić do garnka, dodać czekolady i wlać wódkę. Podgrzewać, aż czekolady rozpuszczą się, wystudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Ciemny biszkopt przekroić.
Na jednej jego części rozprowadzić połowę bitej śmietany, na nią pokruszyć jasny biszkopt. Polać masą czekoladową. Wyłożyć na nią resztę śmietany, przykryć ciemnym ciastem.
Możemy udekorować kukułki karmelowymi laseczkami, albo polać ciasto dowolną polewą.
ok. 70 minutŹródło: Twoje Imperium