Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam.
Odsłon: 251
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 650
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Polecam.
Odsłon: 251
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 650
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Składniki
Grzyby opłucz, następnie zalej je wodą, namocz przez noc. Następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły, osącz, drobno posiekaj. Osobno podsmaż na oleju odciśniętą, pokrojoną dość drobno kapustę, grzyby oraz cebulę. farszu do kulebiaka dokładnie połącz, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Przygotuj ciasto na kulebiak: pokruszone drożdże zalej ciepłym mlekiem. Gdy zaczną „pracować”, dodaj resztę składników i wyrób. Przykryj i zostaw w cieple do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt (skrawki ciasta możesz zostawić do dekoracji). Następnie prostokąt ciasta nakłuj. Umieść na nim farsz kapuściano-grzybowy i zawiń brzegi. Uformuj podłużny kształt. Wierzch możesz udekorować niewykorzystanym ciastem. Zrób z niego np. cienkie wałeczki i przyklej ozdobnie u góry do kulebiaka. Wstaw go do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz ok. 45 minut.
Farsz do kulebiaka możesz również przygotować z kapusty postnej, przyrządzanej na Wigilię. Jeśli przygotowałaś ją wcześniej i zamroziłaś – teraz, robiąc kulebiak, możesz ją rozmrozić, poddusić. Część, którą przeznaczysz jako nadzienie do kulebiaka, możesz nieco drobniej pokroić, inaczej doprawić lub wzbogacić jakimś innym em (np. pieczoną rybą).
Rada: Kulebiak warto przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem (np. pędzelkiem). Wówczas skórka ciasta po upieczeniu będzie bardziej chrupiąca i pięknie błyszcząca.Źródło: Świat kobiety