Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kulebiak chlebowy z ryżem i rybą"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 165
Polecam.
Odsłon: 835
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 105
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9230
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 165
Polecam.
Odsłon: 835
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 105
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9230
Składniki
Czas przygotowania: 120 minut (bez moczenia grzybów). 1 porcja: 435 kcal. Cena porcji: 1,15 zł
Ryż opłucz na sitku, osącz, gotuj 20 minut w lekko posolonym wrzątku. Filety rybne zalej bulionem. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut. Ryż i rybę odcedź, osącz, odłóż do przestudzenia.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, cukier oraz pokrojoną na kawałeczki margarynę. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj śmietanę i je dno jajko. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Usmaż na szklisto na rozgrzanym maśle. Wymieszaj z posiekanymi filetami, ryżem. i natką. Farsz przypraw solą oraz pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Uformuj podłużny owalny placek. Na środku placka rozłóż przygotowany farsz. Dłuższe brzegi zawiń do środka i zlep ponad farszem. Zrób dekoracyjną falbankę na tzw. szwie.
Kulebiak przenieś na przykrytą pergaminem blachę. Wierzch posmaruj roztrzepanym drugim jajkiem.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz przez 35–40 minut.Źródło: Tina