Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurpiowska gęś z jabłkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 76
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 147
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 65
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 76
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 147
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 65
Składniki
150 minut • Porcja 490 kcal • Koszt porcji ok. 5,80 zł • Przepis dla 10 osób
Gęś zalej zimną wodą i mocz około 3 godzin. Następnie osusz ją, natrzyj solą i pieprzem. Śliwki zalej 3 łyżkami wina i odstaw na 2 godziny.
Jabłka obierz (kilka zostaw), wykrój gniazda nasienne. Miąższ pokrój, skrop sokiem cytrynowym, wymieszaj szałwią i miodem. Połącz z pokrojonymi cząstkami pomarańczy. Nadziej gęś i zaszyj. Posmaruj ją masłem i włóż do brytfanki. Polej 3 łyżkami wrzątku i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż mięso będzie miękkie (ok. 2 godzin). W trakcie skrapiaj winem i wytwarzającym się sosem.
Na 25 minut przed końcem pieczenia włóż do brytfanki odłożone jabłka. Mogą być całe albo pokrojone na połówki lub ćwiartki. Można je również wydrążyć i napełnić rodzynkami czy orzechami wymieszanymi z miodem.Źródło: Kobieta i życie