Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łaciate drożdżowe"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35909
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 150
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 264
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 308
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35909
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 150
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 264
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 308
Składniki
Podgrzej 375 ml mleka. Dodaj pokrojone masło, ogrzewaj minutę. Zdejmij z ognia. Mieszaj, aż masło się rozpuści. Pozostaw do ostudzenia. Do miski przesiej mąkę kukurydzianą oraz pszenną. Dodaj cukier i drożdże. Wlej mleko z rozpuszczonym masłem. Używając miksera z końcówką w kształcie haka, wyrób zwarte i elastyczne ciasto. Podziel na pół.
Jedną część odłóż pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 min. Drugą podziel na kolejne połówki. Do jednej połówki wlej 2 łyżki mleka i dodaj 2 dag kakao. Wyrób ciasto, odstaw do wyrośnięcia. Do ostatniej porcji dodaj łyżkę mleka i resztę kakao, wyrób, odstaw do wyrośnięcia.
Podłużną formę o długości 30 cm wyłóż pergaminem. Każdy rodzaj ciasta podziel na 7 kawałków. Jasne kawałki rozwałkuj na paski o długości 30 cm i szer. 6 cm. Ciemnobrązowe kawałki rozwałkuj na paski o długości 30 cm i szer. 4 cm, a brązowe na cieniutkie paski ok. 30 cm. Na ciemnobrązowych paskach układaj brązowe, roluj. Rolki układaj na paskach jasnego ciasta, owijaj nim.
Kolorowe rulony układaj warstwami w formie, smarując resztą mleka. Odstaw na godzinę. Piecz w 180 st. 30 min. Na polewę rozpuść połamaną czekoladę z olejem kokosowym. Ciasto polej czekoladą, posyp orzechami.
12 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 340 kcal, cena 1,30 zł.
Drożdżowe na strucle powinno być dość gęste, bo musi utrzymać farsz. To na placki czy baby może być rzadsze, zagniecione z mniejszą ilością mąki. By sprawdzić, czy drożdżowe na klasyczny placek z owocami jest odpowiednie, urwij kawałek, uformuj kulkę i lekko ją ściśnij. Gdy kulka zachowa kształt, a ciasto nie opadnie, mąki jest w sam raz. W przeciwnym razie, musisz jej dosypać do ciasta i całość raz jeszcze starannie wyrobić.Źródło: Świat kobiety