Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łatwa babka czekoladowa"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 360
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 417
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 748
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 360
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 417
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 748
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę. Dodajemy po jednym jajku, mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z kakao, opakowaniem budyniu i proszkiem do pieczenia. Stopniowo miksujemy z masą maślaną, na przemian ze śmietanką kremówką. Kiedy połączą się w jednolitą masę, ciasto odstawiamy na 5 minut.
Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Dodajemy do ciasta, mieszamy.
Blachę w kształcie babki dokładnie smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką lub bułką tartą i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w 180oC. Babkę studzimy w piekarniku przy otworzonych drzwiczkach. Wyjmujemy z formy i przekładamy na duży talerz lub paterę.
Ciasto dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy czekoladowymi wiórkami. Albo podajemy z konfiturą wiśniową, z czarnej porzeczki lub pomarańczową.
Wartość odżywcza porcji 420 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 43 g.Źródło: Rewia