Do góry

Desery Przepis na:

Łatwy i delikatny sernik z owocami na spodzie z ciasteczek

Łatwy i delikatny sernik z owocami na spodzie z ciasteczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 111

Łatwy i delikatny sernik z karmelizowanymi owocami na spodzie z kakaowych ciasteczek.

Składniki

  • 500 g sera półtłustego twarogowego
  • 250g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru do karmelizowania owoców
  • 150g miękkiego masła +2 łyżki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g kruchych herbatników kakaowych
  • 4 szt egzotycznych owoców o nazwie nieśplik (nespole lub mispeln) lub śliwek czy moreli
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Łatwy i delikatny sernik z owocami na spodzie z ciasteczek

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

    Tortownica o średnicy ok. 23 cm. Ja użyłam tortownicy większej i
    dlatego mój sernik nie jest zbyt wysoki.

    Dno tortownicy wyłoż papierem do pieczenia. Zamknij obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz tortownicy.

  2. Pokruszone herbatniki z dodatkiem 1 łyżki masła wrzuć do malaksera i rozdrobnij do konsystencji mokrego piasku.
    Otrzymaną masą herbatnikową wyłóż dno tortownicy.

  3. Piekarnik ustaw na temperaturę170 stopni C (góra+dół) bez termoobiegu.Na dnie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Dzięki wytworzonej w czasie pieczenia parze wodnej sernik dobrze wyrośnie i nie opadnie po upieczeniu.

  4. Twaróg rozdrobnij i za pomocą miksera połącz z serkiem mascarpone oraz miękkim masłem.

  5. Całe jajka ubij na puszystą masę, dodaj cukier puder i cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę całość ubijaj. Do masy jajecznej dodawaj partiami ser oraz mąkę ziemniaczaną i miksuj do połączenia składników.

  6. Masę serową wylej na przygotowany spód, dokładnie wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku 45 -50 minut.

  7. Po upieczeniu sernika nie wyjmuj go od razu z piekarnika, pozwól mu powoli stygnąć. Wyłącz piekarnik, drzwiczki zostaw lekko uchylone. Po 15 minutach uchyl drzwi piekarnika jeszcze bardziej i pozwól sernikowi wystygnąć do końca.

  8. W tym czasie przygotuj karmelizowane owoce. Owoce nieśplika umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki ok. 0,5 cm grubości.

  9. Na rozgrzaną patelnię wrzuć 2 łyżki masła i 2 łyżki cukru, zamieszaj. Na to ułóż plasterki owoców, delikatnie poruszając patelnią pozwól aby owoce pokryły się karmelem i lekko przesmażyły się. Jeśli używasz śliwek lub moreli wystarczy że pokroisz je na połówki.

  10. Owoce rozłóż na wystudzonym serniku, posmaruj odrobiną sosu jaki został podczas karmelizowania owoców.

  11. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń