Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lekka rolada o smaku kawy"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 272
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 380
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 482
Polecam.
Odsłon: 829
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 272
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 380
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 482
Polecam.
Odsłon: 829
Składniki
Zetrzyj marcepan i lekko go podgrzej. Rozpuść kawę w dwóch łyżkach gorącej wody. Ubij jajka z cukrem i marcepanem. Dolej olej oraz kawę i lekko zmiksuj. Wsyp mąkę i wlej likier.
Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz 15 minut (ciasto powinno być lekko elastyczne). Spód z papierem do pieczenia zdejmij z blachy i poczekaj, aż ostygnie. Następnie zdejmij papier.
Dwie trzecie mleka zagotuj z cukrem i kawą rozpuszczalną. Resztą mleka zalej proszek budyniowy, wymieszaj i wlej do wrzącego mleka. Stale mieszając, gotuj przez 2 minuty. Do schłodzonego budyniu wmiksuj miękkie masło. Wszystko to ubij na gładki krem.
Posmaruj ciasto kremem budyniowym (część odłóż do dekoracji). Następnie zwiń je w roladę i wstaw do lodówki do ostygnięcia. Powierzchnię rolady posyp kakao i udekoruj małymi kopczykami kremowymi. Pod koniec ozdób roladę ziarnkami kawy wymodelowanymi z masy marcepanowej, zabarwionej wcześniej odrobiną kakao.
Czas przygotowania: 60 minut.
Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 220 kcal.Źródło: Na żywo