Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lekka sałatka na botwince"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 106
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 21
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 106
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 21
Składniki
Mieszankę sałat (oczywiście kompozycję można stworzyć samodzielnie – z ulubionych gatunków sałat, dodając garść listków botwinki) przekładam na durszlak, opłukuję starannie pod zimną bieżącą wodą, następnie dokładnie osączam listki (jeśli nie macie specjalnej suszarki do sałat, wystarczy rozłożyć listki na ręczniku papierowym – szybko wchłonie wodę).
Tuńczyka odcedzam na sitku z zalewy (oleju nie wylewam, zlewam go do naczynia, bo posłuży później jako sos do sałatki). Jajka gotuję na twardo.
Cebulę obieram, rzodkiewki oczyszczam. Warzywa tnę w krążki. Jajka studzę, obieram ze skorupek i kroję w plasterki. Szczypiorek zaś drobno siekam.
Sałatę z botwinką rozkładam na talerzu. Układam jajka, rzodkiewki, cebulę i kawałki tuńczyka. Wszystko posypuję szczypiorkiem, pieprzem i solą. Polewam olejem z tuńczyka.
Sałatkę warto posypać pest kami dyni lub słonecznika.Źródło: Tina