Do góry

Desery Przepis na:

Lekki bukiet z warzyw

Lekki bukiet z warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Lekki bukiet z warzyw"

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów ? kilka małych marchewek ? kilka różyczek kalafiora ? sól
  • pieprz
  • cukier ? cytryna ? ogórek wężowy ? kilka małych pomidorów (mogą być również pomidorki koktajlowe) ? dymka ? natka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj szparagi (odetnij im zdrewniałe końce), a następnie ugotuj je w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru oraz so- ku wyciśniętego z cytryny. Po ugotowaniu szparagi schłodź w zimnej wodzie. Chłodne szparagi pokrój na mniejsze części.

  2. Marchewki oczyść i umyj (jeśli trzeba, delikatnie oskrob), po czym lekko je obgotuj (najlepiej na parze – nie stracą wtedy cennych wartości). Jeśli są bardzo małe (młode), nie musisz ich kroić. Różyczki kalafiora umyj i zblanszuj.

  3. Ogórek wężowy umyj, osusz, po czym pokrój go na cienkie, podłużne plastry. Pomidory umyj, osusz, a następnie pokrój je na ćwiartki (jeśli są zwykłe) lub połówki (jeśli wybrałaś koktajlowe). Dymkę umyj, osusz, pokrój na duże kawałki.

  4. Warzywa połącz w dużej salaterce, dopraw do smaku, np. odrobiną soli oraz szczyptą pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), a następnie całość dokładnie wymieszaj. Posyp umytą, posiekaną natką.

  5. Tak przygotowany bukiet warzyw możesz podać polany sosem, np. winegret lub łagodnym musztardowym. Dobrze smakowałby także okraszony tartą bułką przyrumienioną na maśle.

  6. Do takiego bukietu warzyw pasują też ugotowane na parze brokuły czy fasolka szparagowa.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń