Do góry

Desery Przepis na:

Lekki piankowiec z jagodami

Lekki piankowiec z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 314

Dodano:

Odsłon: 128

Puszysty biszkopt przełożony galaretką z jagodami i lekką pianką.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6jaj
  • 1szkl mąki pszennej
  • 1budyń waniliowy
  • 1szkl cukru
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Piana:
  • 1l śmietanki 18%
  • 1galaretka truskawkowa
  • 1galaretka cytrynowa
  • Dodatkowo;
  • Jagody
  • 2galaretki truskawkowe
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubij na puch dodaj cukier i żółtka. Zmiksuj. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką. Piec 25min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół.

  2. Jagody wyłóż na biszkopt i zalej 1 tężejącą galaretką rozrobioną w 0,5l wody. Schładzamy. 2czerwoną galaretkę rozpuścić w 1szkl gorącej wody, zostaw do całkowitego stężenia i pokrój w kawałki

  3. Każdą galaretkę rozpuść w 1 1/2szkl. gorącej wody.Pozostaw do mocniejszego stężenia. 3. Śmietanę wlej do dwóch wysokich naczyń. Do jednego dodaj tężęjącą cytrynową galaretkę a do drugiego truskawkową. Zmiksuj. Cytrynową masę wylej na stężałą galaretkę z jagodami. Następnie kawałki stężałej galaretki wykładamy na masę i wykładamy 2część pianki truskawkowej.

  4. Na koniec przekładamy biszkoptem. Schładzamy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń