Do góry

Desery Przepis na:

Lekki torcik z owocami

Lekki torcik z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14718

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Lekki torcik z owocami"

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia; polewa: po 1 szkl. malin i czerwonych porzeczek
  • 1/4 szkl. wody
  • 2 łyżki miodu
  • cukier puder; 400 ml śmietany kremówki
  • 1 mały serek waniliowy
  • 1 śmietan-fix
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Naleśniki: mleko, wodę i jajka zmiksuj. Mąkę przesiej z solą. Masło rozpuść. Miksując, wsypuj do mleka po łyżce mąki, aż powstanie lejące się, lekko gęste ciasto. Dodaj ostudzone masło, zmiksuj, odstaw na 30 minut.

  2. Polewa: owoce umyj, oczyść. Odłóż kilka do dekoracji. Resztę wrzuć do rondelka, zalej wodą. Dodaj miód, gotuj 5 minut. Owoce zmiksuj i przetrzyj przez sitko.

  3. Nadzienie: schłodzoną śmietanę kremówkę ubij ze śmietan-fixem. Delikatnie wymieszaj z serkiem.

  4. Rozgrzej patelnię, cienko posmaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta, smaż naleśniki (powinno ich być około 10). Ułóż je piętrowo na talerzu, przekładając nadzieniem. Polej polewą i udekoruj owocami. Tuż przed podaniem posyp tort cukrem pudrem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń