Do góry

Desery Przepis na:

Leśny Mech z Truskawkami.

Leśny Mech z Truskawkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 486 Ocena: 8875

Dodano:

Odsłon: 494

Polecam na Majówkę,jedne z lepszych ciast :-)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 1,5 szkl.cukru
  • 1,5 szkl.oleju
  • 5 jaj L
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • Masa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 %
  • opakowanie serka mascarpone 250 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 garście truskawek drobno pokrojone
  • oraz garsć do ozdoby na górę,u mnie jeszcze borówki zagościły
  • 2 galaretki truskawkowe
  • jedna galaretka truskawkowa przygotowana prędzej i pokrojona w drobną kostkę
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszka 25x36 cm.
    Ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej!!!
    Szpinak rozmrażamy,odsączamy na durszlaku dociskając łyżką.
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,dolewamy olej i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,przesianą przez sitko.
    Cały czas miksujemy,dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
    Wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C,na około godz.sprawdzamy patyczkiem czy już dobry.
    Co do blachy piekłam już to ciacho kilka razy składniki są na dużą prostokątną blachę.
    Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szkl.wody,odstawiamy do stężenia i kroimy w drobną kostkę.
    2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1,5 szkl.wody i odstawiamy do lekkiego stężenia,w tym czasie ubijamy mocno schłodzoną kremówkę na sztywno,dodajemy cukier puder do smaku,serek mascarpone,ubijamy,następnie wlewamy galaretkę truskawkową lekko tężejącą i miksujemy,wrzucamy pokrojoną w kostkę galaretkę oraz garść drobno pokrojonych truskawek,mieszamy łyżką.
    Ciasto przekroiłam na 2 blaty,z czego jeden poszedł na okruszki,na górę.



  2. Na pierwszy blat wykładam masę wyrównuje łyżką i ,rozsypuje ,wyrównuje łyżka i posypuje okruszkami z górnego blatu.

  3. Przystrajam truskawkami i borówkami,wkładam do lodówki na 4-5 godz.i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń