Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Litewski tort ze śliwkami"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Składniki
Herbatniki pokrusz, odsyp pół szklanki, a resztę wymieszaj z konfiturą. Z masy uformuj małe kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Obtocz je w odłożonych herbatnikach i ułóż na blasze wysmarowanej cienką warstwą tłuszczu. Wysusz w ciepłym piekarniku.
Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj porcjami mąkę i dokładnie utrzyj. Dolej gorące mleko, po czym całość zagotuj. Ostudzoną masę utrzyj z masłem. Pod koniec dosyp cukier wanilinowy.
Kuleczki ułóż w tortownicy wyłożonej pergaminem. Na kulkach umieść grubą warstwą kremu.
Wierzch tortu udekoruj warstwą posiekanych orzechów i rozdrobnionymi śliwkami zmieszanymi z konfiturą z borówek.Źródło: Kurier TV