Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łódeczki faszerowane purée"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 46
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 143
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 149
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 383
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 46
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 143
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 149
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 383
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, wytrzyj. Posmaruj oliwą i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz około godziny.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, lekko je przestudź. Przekrój wzdłuż, ostrożnie wydrąż środki. Pozostaw ok. 1 centymetra miąższu przy łupince. Wydrążone środki ziemniaków utrzyj z masłem i śmietaną. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Szynkę pokrój w kosteczkę. Dołóż do przygotowanego piure. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Farsz nałóż do wydrążonych łupinek. Łódeczki ustaw w żaroodpornym naczyniu. Żółty ser zetrzyj, posyp nim wierzch ziemniaków. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Zapiekaj 5–10 minut, aż ser się roztopi. Paprykę oczyść, potnij w paseczki. Udekoruj nimi gotowe ziemniaki. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką.Źródło: Naj