Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łódeczki z brokułami i pieczarkami"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 127
Polecam.
Odsłon: 204
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 48
...ale pyszny.
Odsłon: 110
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 127
Polecam.
Odsłon: 204
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 48
...ale pyszny.
Odsłon: 110
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Brokuły oczyść, umyj, podziel na małe różyczki, gotuj 5 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, osącz. Zachowaj ok. 300 ml wywaru z gotowania brokułów. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na połówki. W garnku rozgrzej masło, podsmaż na nim cebulę z pieczarkami. Zalej wywarem z brokułów i śmietaną. Zagotuj. Wkrusz 10 dag sera. Gotuj dalej, aż ser się rozpuści. Sos przypraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki odcedź, lekko przestudź. Z każdego zetnij wierzch, ostrożnie wydrąż środki. Wydrążone ziemniaki ustaw w żaroodpornej formie.
Środki ziemniaków utrzyj z resztą sera. Przypraw gałką muszkatołową. Piure nałóż do łupinek. Dodaj po porcji brokułów i pieczarek w sosie serowo-śmietanowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 15-20 minut.
Czosnek lub musztarda zaostrzą smak sosu. ok. 2 godz. 1 porcja zawiera ok. 630 kcal. Ok. 2,10 zł za porcję.Źródło: Tina