Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lodowy deser klauna"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3287
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3287
Składniki
Masło, 15 dag cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli zmiksuj na gładką i puszystą masę. Do każdego jajka dodaj po łyżce mąki, rozmieszaj. Przesiej resztę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia, wszystkie ciasta połącz starannie.
Blachę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto. Piecz około 20 minut w temp. 180 stopni. Pozostaw do ostudzenia.
Kremówkę ubij na sztywno z pozostałym cukrem i kakao. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Ostudź, pozostaw do lekkiego stężenia. Dodaj do kremówki. Ubijaj razem jeszcze chwilę.
Tężejący mus rozsmaruj na przestudzonym cieście. Odstaw do lodówki do całkowitego zastudzenia. Gotowe ciasto pokrój na 12 kwadratów.
Na każdym kawałku ciasta ułóż osączony krążek ananasa. Waflowe rożki napełnij waniliowymi lodami. Układaj wafelkami do góry tak, by kulki tworzyły twarze klaunów, a rożki imitowały czapeczki. Używając drażetek cukrowych, ozdób twarze kolorowymi oczkami i nosami.
Zmiksuj 300 ml maślanki, 2 jajka i 120 ml oleju. Dodaj 40 dag mąki przesianej z ły- żeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody oczyszczonej. Ciasto wlej do formy. Piecz 60 min w 180 st. Posmaruj musem.
12 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 350 kcal, cena 2 zł.
SŁODKOŚCI JAK Z BAJKIŹródło: Świat kobiety