Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lody straciatella (bez jajek)"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 84
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 35
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 240
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 818
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 84
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 35
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 240
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 818
Składniki
30 minut + 5 godz. Cena porcji około 1,20 zł
Białą czekoladę siekamy nożem na małe kawałeczki. Wsypujemy do rondelka. Zalewamy 200 ml mleka i 100 ml śmietanki. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, do chwili aż czekolada całkowicie się rozpuści. Studzimy.
Zimną masę miksujemy dość długo, aby była puszysta. W tym momencie możemy do niej dodać jedną łyżkę jasnego likieru, np. kokosowego.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pozostałą śmietanę. Łączymy obie masy, wlewamy do płaskiego naczynia i wkładamy do zamrażalnika. Po godzinie lody wyjmujemy i miksujemy.
Po dwóch godzinach siekamy nożem schłodzoną ciemną czekoladę i mieszamy z lodami. Masę wkładamy do zamrażarki. Lody będą gotowe po około 5 godzinach mrożenia, pamiętajmy jednak, by w tym czasie kilka razy je przemieszać.
Wartość odżywcza jednej porcji 116 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 36 g
<a href="http://przepisy.swiatkobiety.pl/ciasta-desery/news-mrozenie-lodow,nId,1893016" target="_blank">Jak mrozić lody</a>Źródło: Rewia