Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lukrowana plecionka"
pyszny tort dla miłosników sushi na niedzielne śniadanie świateczne
Odsłon: 1378
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 120
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 658
pyszny tort dla miłosników sushi na niedzielne śniadanie świateczne
Odsłon: 1378
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 120
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 658
Składniki
1/3 kostki masła stop, wystudź. Podgrzej 2/3 szkl. mleka. 5 dag drożdży ro- zetrzyj z odrobiną cukru oraz mąki. Dolej tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Po 20 min dodaj do 3 szkl. mąki.
Dosyp 1/2 szkl. cukru, szczyp- tę soli, wlej resztę mleka i wbij 2 jajka. Wyrób ciasto, dodając pod koniec masło. Odstaw na 60 min. Rozwałkuj, pokrój na 3 równe placki. Nałóż na nie konfiturę i każdy zroluj.
Powstałe rulony spleć w warkocz. Przełóż go na blachę przykrytą pergami- nem, uformuj wieniec. Odstaw na ok. 20 min, aby ciasto ponownie podrosło. Piecz 40 min w 200 st.
czubatą szkl. cukru pudru utrzyj z 2 łyżkami soku cytrynowego na gładki gęsty lukier. Oblej nim wystudzony wieniec. Zanim lukier zastygnie, plecionkę posyp posiekanymi pistacjami.Źródło: Tina