Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lukrowane bułeczki"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 163
Polecam.
Odsłon: 788
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 123
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 163
Polecam.
Odsłon: 788
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 123
Składniki
Rodzynki zawierają magnez i witaminy z grupy B, które pomagają w utrzymaniu koncentracji.
Wymieszaj w misce masło, mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki i cukier. Do ciasta dodaj wcześniej zmiksowane jajo z mlekiem (pozostaw łyżeczkę) i połącz na jednolitą masę.
Podziel tak przygotowane ciasta na 9 kawałków i każdy z nich formuj na kształt palca. Bułeczki posmaruj resztą mlecznej masy. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 st. C i piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu posmaruj zwilżonym cukrem pudrem.
Przygotuj lukier, łącząc cukier puder z wodą, masłem i barwnikiem spożywczym. Posmaruj każdą bułeczkę różowym lukrem. Możesz tę czynność zostawić dziecku. Podawaj posmarowane masłem lub ze szklanką mleka albo kubkiem kakao.
Czas przygotowania: 25 minut, 320 kcal, cena porcji: ok. 1,50 zł, dla 8 osób.Źródło: Olivia